Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με τις επιπτώσεις με τις οποίες έρχονται οι αλιείς τόσο από την πανδημία, όσο και από τον λαγοκέφαλο.
Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:
Σε δεινή θέση είναι οι αλιείς καθώς από τη μία αδυνατούν να διαθέσουν το σύνολο του εμπορεύματός τους, στα καταστήματα εστίασης εξαιτίας της υποτονικής κίνησης , από την άλλη έχει μειωθεί η ψαριά τους, εξαιτίας του λαγοκέφαλου.
Η ανάπτυξη πληθυσμών λαγοκέφαλων έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου και της Κρήτης, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς το εν λόγω είδος έχει μετατραπεί σε κυρίαρχο είδος και προκαλεί ραγδαία μείωση άλλων πληθυσμών ψαριών και μαλακίων, με άμεσα αρνητικές συνέπειες στις οικονομικές δραστηριότητες του αλιευτικού τομέα.
Ο λαγοκέφαλος ως γνωστό είναι τοξικό είδος και απαγορεύεται δια ροπάλου η κατανάλωσή του, αφού δεν είναι ίδιο με αυτό που καταναλώνουν οι Ιάπωνες για την παραγωγή του πιάτου fugu.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Με ποιους τρόπους προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα του αλιείς τους δύσκολους αυτούς καιρούς λόγω της πανδημίας του COVID-19;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να διαθέσει κονδύλια για την αντιμετώπιση του φαινομένου εξάπλωσης των λαγοκέφαλων;
- Υπάρχει δυνατότητα για αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι ψαράδες τόσο στις υποδομές τους όσο και στο εισόδημά τους από επιθέσεις του εν λόγω είδους;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να χαράξει στρατηγική για την αντιμετώπιση των λαγοκέφαλων;
- Έχει υποβάλει κάποια πρόταση όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για τη στήριξη έργων για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών.
- Τι κινήσεις προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει ώστε να δοθεί λύση σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε διμερής συμφωνίες ;
- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων έχει θέσει το θέμα σε συζήτηση, στο πλαίσιο συνεργασίας των κρατών για θέματα αλιείας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών (FAO -GFCM κ. λπ.), όπως ανέφερε σε απάντηση με Αριθμ. Πρωτ. 262/42477 στις 24/4/2018.